mainpage Faradzh KARAEV
biographyworksrecordingsaudiovideotextsgallery
English
Русский
CONCERT. 11.11.2004

erwartung
arnold schönberg, ensemble version by fk
schönberg ensemble, conductor reibert de leeuw
concertgebouw, amsterdam, the netherlands
EMOTIONELE RUSSISCHE PREMIERE

(…) De bewerking van Faradz Karajev is degelijk – al blijft de volle lading van een orkest te prefereren – maar Carol Wilson bleek verre van de ideale sopraan voor de berucht uitzinnig emotionele vocale partij (…)

Roeland Hazendonk
De TELEGRAAF 16.11.04.


Concert:
Schönberg Ensemble o.l.v.R. de Leeuw.
Programma met werken van Raskatov, Tarnopolski en Schönberg/Karajev.
11/11 Concertgebouw, Amsterdam.


(…) Na de pauze klonk de herinstrumentatie die Faradzj Karajev maakte van Schönbergs Erwartung (1909). Normaal moet de soliste in dit werk opboksen tegen een symfonieorkest, maar Karajev koos voor kamermuzikale proporties – geheel in de geest van Schönbergs Verein fur Musikalische Privatauffuhrungen. In de uitgedunde textuur komt de expressieve nadruk nog meer bij de soliste te liggen; een gegeven waarvan sopraan Carol Wilson gloedvol gebruikmaakte. Karajev biedt zo een nieuwe blik op Erwartung; intiemer, onbehaaglijker ook. De tekst over een vrouw die haar geliefde zoekt en hem uiteindelijk dood aantreft, past daarbij des te beter.

Door Jochem Valkenburg
NRC HANDELSBLAD 15.11.04.(…) Ondanks de nu veel kleinere bezetting stak de zang niet voldoende af bij het ensemble en miste theatraliteit. Bij deze compositie zou ik zeggen: ensemble de bak in, en de zangsoliste rond laten dwalen tussen de decorstukken die Schönberg zelf ontwierp. (…)

Kees Amtzen
TROUW 13.11.04.(…) Arnold Schönberg raakte in het programma verzeild door toedoen van Faradj Karajev, ook een Russische vriend van het Ensemble. Karajev betreurt het dat Schönbergs Erwartung zelden te horen valt. En dat de vrouw die in een bos haar geliefde zoekt maar hem dood aantreft, meestal in de orkestklank verdwijnt. In Karajevs kamermuzikale bewerking verdampte allereerst het duistere en broeierige. Verder herbergde de stem van sopraan Carol Wilson te weinig woeling en hysterie om dit afgeslankte monodrama uit te tillen boven het monotone.

Guido van Oorschot
de VOLKSKRANT 13.11.04.


Noordhollands Dagblad ed 13.11.04.

(…) Het grote werk ‘Erwartung’, opus 17 van Arnold Schönberg, dat zelden in de concertzaal klinkt vanwege zijn kolossale bezetting, werd nu ook aan Rusland gelinkt. Faradj Karajev vervolmaakte dit jaar zijn bewerking voor sopraan en kamerorkest. Het werk gaf weer nieuwe kleuren prijs in de bezetting van vijf strijkers, vijf houtblazers, vijf koperblazers, harp en slagwerk. Sopraan Carol Wilson zou nooit hebben overleefd in de oorspronkelijke bezetting, daarvoor was haar stem te breekbaar. Zo kon het net, al was haar gewicht voor de dramatiek aan de behoudende kant.

JOS RUITERS    email me       email webmaster